neljapäev, 30. juuni 2022

Vainupea kabeli uued tekstiilid

 12. juunil pühitses õpetaja Urmas Karileet Vainupea kabeli uued tekstiilid – altarilina, kantslikatte, istmepadjad ja põrandavaiba.

 

Altari- ja kantslitekstiilide ning istmepatjade valmistamise eestvedajaks oli Vainupeal elav Liisa Kuhhi. Ta õpib Haapsalu Kutsehariduskeskuses pehme mööbli valmistamist. Õppetöö raames läbis Liisa aine nimetusega “kogukonna projekt”, mille raames tuli oma erialast lähtudes valmistada toode oma kogukonna heaks. Liisa valis selleks tööks uute istmekatete valmistamise Vainupea kabelile. Oma mõttest külavanem Mario Luigele rääkides kuulis ta, et kabelisse on kavas soetada ka uus põrandavaip. Kabelis ringi vaadates otsustas Liisa Kuhhi, et lisaks istmepatjadele ja põrandavaibale vajab kabel ka uusi altari- ja kantslitekstiile.

Altarilina loomiseks ideed otsides sai Liisa ühelt Vainupea küla elanikult foto, millel on kabeli sisevaade 1930.-40. aastatel. Sel fotol oli näha ka altarilina äärepits. Pitsi mustri leidis Liisa Pinterestist. Siis selgus, et kabelis olnud altarilina pitsi muster erines mõnevõrra oma-aegsest pitsist – puudusid tuvi kujutised. Pitsi mustrijoonise saamisel oli Liisal abiks kursuseõde Piia Kallas ning pitsi heegeldas Janne Pallon Haljalast.

Põrandavaiba ja istmepatjade kanga valikul lähtuti kabeli asukohast maakohas ranna läheduses.

Istmepadjad on kahte erinevat halli tooni. Padjad valmistasid Haapsalu Kutsehariduskeskuse õpilased. Porolooni valikul oli Liisa Kuhhi jaoks oluline, et see oleks ajas vastupidav.


 

Hõbehall põrandvaip on valmistatud Vändras vaibatehases Valley ja selle valikul oli abiks Terje Haidemann.

 

Minu meelest on tegemist seni kõige ilusama kirikuvaibaga, mis Valleys on valmistatud. Hõbehall toimne pind sobib nii toredasti rannaküla kirikusse, kus toimub muu hulgas ka palju laulatusi. Mulle meeldib, et sel vaibal ei ole kristlikke sümboleid. Nende kasutamine ei ole lihtne – on oluline, mida ja kuidas kujutada ja mida mitte. Kergesti võib juhtuda, et valitud sümbolid ei pruugi sobida põrandavaibale inimeste jalge alla. Vainupea kabeli hõbehall vaip on kaunis ja väärikas.

Looduslik valgel kantslikattel on kollane rist. Kate on õmmeldud mööblikangast. Rist tikiti Rakvere ettevõttes Raktik OÜ.

 

Tekstiilide valmistamisel olid abiks Liisa Kuhhi grupikaaslased Haapsalu kutsehariduskeskusest.

Kokkuvõtteks tuleb öelda, et tehtud on ilus töö pühakoja ja kogukonna heaks.

Vainupea kabel on teeliste kirikuna avatud 2022. aasta juulis ja augustis pühapäeviti kell 12.00-15.00. Soovitan väga kabelit külastada. Lisaks eelpool nimetatud uutele tekstiilidele on seal Anu Raua vaip “Armuaeg”.

 

Vainupea kabeli ajaloost saab lugeda siin.

Anu Raua vaibast “Armuaeg” olen ma kunagi kirjutanud ajalehes “Eesti Kirik” artikli, mida saab lugeda siin. Sellest vaibast on kirjutanud vaiba pühitsemise aegu Kristi Ehrlich ajalehes "Virumaa Teataja".

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar